Wat moet ik vandaag klaarmaken om te eten?

Door Bouli op donderdag 6 maart 2014 11:28 - Reacties (25)
Categorie: -, Views: 4.806

Dat is een vraag die vaak door mijn hoofd spookt...

Alles wordt extra lastig, omdat mijn vriendin Coeliakie heeft.

Dus dat houdt concreet in dat ik ik eigenlijk bar weinig kant-en-klaar kan kopen, zonder uitzoekwerk of een logootje waarop staat dat het product vrij van gluten is.

Ergens een dagje naar toe gaan wordt vaak beperkt, omdat we vaak zelf eten mee moeten nemen e.d. Ook ergens "ff" de snackbar induiken of een willekeurige vreetkraam zit er nooit in.

Maar goed, je raakt er aan gewend :)

Gelukkig vind ik koken erg leuk om te doen, Ik kook van zeer uitgebreid tot simpel, maar smaakvol.
Door de jaren heen krijg je toch wel wat ervaring en weet je welke smaken er goed bij elkaar passen.

Laatst nog een heerlijke Schouderkarbonade klaargemaakt met gesauteerde praprika en rode ui.

Resultaat:

http://img.photobucket.com/albums/v130/Bouli/Koken/WP_20140223_002_zpsf0248b49.jpg

Naar een recept van Gordon Ramsay

Volgende: 2e Post 03-'14 2e Post

Reacties


Door Tweakers user MittaM, donderdag 6 maart 2014 11:31

Zit nog een klein foutje in je blog ([/URL] op het einde.

Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 11:36

MittaM schreef op donderdag 06 maart 2014 @ 11:31:
Zit nog een klein foutje in je blog ([/URL] op het einde.
*kuch* :Y)

Door Tweakers user Gertjuhjan, donderdag 6 maart 2014 11:39

Ah, ik zit in een vergelijkbare situatie.
Mijn vriendin heeft prikkelbaar darm syndroom en mag daarom heel veel niet eten. Voorbeelden zijn paprika's, uien, producten met koolzuur(bier/frisdrank), prei, kolen, pittig eten en etc. Daarnaast heeft ze ook nog een hoop dat ze niet lust/niet lekker vind. En ik als brave partner, probeer ik daar toch altijd rekening mee te houden.
Ik heb wekelijks toch de vaste dingen die ik maak, dat geeft structuur en kan ik het ook niet fout doen qua wat ik op tafel zet. Ik heb wel afgesproken dat ik 1 keer per week experimenteer met eten. Dan zoek ik een recept, wat bij haar mogelijkheden pas, en dat maak ik dan. Het risico is dan dat ze het uiteindelijk toch niet mag/lust. Maar zo krijgen we toch variatie. Volgende warme maaltijden staan bij ons op het weekprogramma
- Wraps met shoarma en sla (voor mij knoflook, zei mayonaise)
- Tagliatella met kip in roomsaus (spinazie en champignons als groente) (soms wil ik nog varieren qua saus en groente, dan wordt het tomatensaus en ipv spinazie gesneden snijbonen)
- Vetpot/mcdonalds/thuisbezorgd
- 3 x in de week groente(sperziebonen, snijbonen of brokkoli) + random vlees + aardappelbolletjes(voor mij) en aardappelpartjes (voor haar) uit de oven.
- en dan 1 keer in de week de "Experimentele" maaltijd.

Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 11:41

Het is inderdaad lastig, maar aan de ene kant vind ik het ook wel hebben. Ik heb altijd een uitdaging :) Ook bestaande recepten moet ik vaak aanpassen qua ingrediŽnten.

En met koken geldt ook wel, met het juiste gereedschap en creativiteit kom je een heel eind.

Door Tweakers user anti-rsca, donderdag 6 maart 2014 12:04

Gertjuhjan schreef op donderdag 06 maart 2014 @ 11:39:
Ah, ik zit in een vergelijkbare situatie.
Mijn vriendin heeft prikkelbaar darm syndroom
Hey Gertjuhjan,

Een tip dat ik je hierbij kan geven is dat je je niet moet beperken tot 1 of 2 dokters. Vaak geven dokters de term IBS aan een darmaandoening als ze niet weten wat het is. Mijn vriendin zat met een bepaalde bacterie in haar darmen, niet gevonden door 3 dokters. Tijdens een controle voor iets anders, is dit echter te boven gekomen.

Na enkele pilletjes was ze van de pijn verlost die reeds 1.5 jaar aansleepte.

Door Tweakers user EJlol, donderdag 6 maart 2014 12:04

Over het algemeen kun je alles klaar maken met glutenallergie. Bij kant en klaar pakjes moet je wel opletten of er gluten inzitten, maar dit verschilt heel erg per merk. Eerste paar keer kost het wat meer uitzoekwerk, na een tijdje weet je wel wat wel en niet mag. En dat is nog best veel eigenlijk. Soms maakt de variant ook nog uit. Chips mag bv alleen Naturel of 'Patatje joppie' zijn. En mergpijpjes alleen de kleine variant. Als je dat eenmaal weet, hoef je het niet meer uit te zoeken.

Moeilijker zijn pasta's en dergelijke. Deze bestaan ook in glutenvrije variant maar ik als wel-gluten-eter vind die niet te vreten, hierdoor moet je dus of 2x pasta gaan klaar (1x glutenvrij, 1x normaal) maken, of gewoon geen pasta eten. (aangezien mijn zus uit huis is, en dus zelden mee eet, eten wij dus geen pasta als ze wel mee eet).

Restaurants blijven altijd een beetje vaag. Niet elk restaurant weet wat gluten is. De restaurants die het wel weten zijn over het algemeen restaurants waar ze juist wel gluten serveren. (denk aan pannenkoeken restaurant, pizzaria's, etc.)

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 maart 2014 12:08]


Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 12:08

Je moet alleen niet in een valkuil stappen, die ik ook al een paar keer heb meegemaakt.

Bij producten kan de samenstelling van ingrediŽnten wel eens wijzigen ! Dus niet altijd denken van, oh die heb ik altijd, dat zal wel goed zitten. Die vlieger gaat helaas niet altijd op.

Maar over het algemeen is veel klaar te maken inderdaad. Vooral als je een AH (XL) in de buurt hebt, die geven op hun eigen producten aan of dingen glutenvrij/lactosevrij zijn en dat is erg handig.

Door Tweakers user TIGER79, donderdag 6 maart 2014 12:21

da's niet veel, eentje maar ? ;) Tagliatelle zeker :D
Vetpot/mcdonalds/thuisbezorgd
weet niet hoe het met jou vriendin zit maar de mijne (ook IBS) moet dus echt zo min mogelijk vet binnenkrijgen anders is het echt wel raak... We scheppen zelfs vet vanaf de oppervlakte van de zelfgemaakte ragu-saus (in nederlands bolognese-saus)...
Kolen en bonen zijn inderdaad ook funest...

Door Tweakers user Tribledragon, donderdag 6 maart 2014 12:23

Ik eet ook behoorlijk gluten arm. Ik vermijd het niet 100%, maar ik wordt er dan ook niet ziek van.

Wat mij wel al is opgevallen is dat diverse moderne dieet varianten zeer kritisch zijn op de gluten.

Zo kan je veel recepten van Paleo, South Beach en dergelijke goed gebruiken met hier en daar een kleine aanpassing. Zo krijg je misschien ideeŽn of inspiratie om eens iets helemaal anders klaar te maken :)

Door Tweakers user H!GHGuY, donderdag 6 maart 2014 12:23

Als het enkel gluten is valt het nog best mee.
Er is op dit moment een glutenvrij-hype aan de gang en dat helpt wel in de awareness.
Je kan ook tal van kookboeken vinden over glutenvrij eten en in de bio-winkels kun je echt tonnen producten vinden. Er zijn zelfs glutenvrije restaurants te vinden (op het net). Ook op internet kun je veel producten bestellen (bvb op gekruid.com)

Mijn dieet is op dit moment nog zoveel strikter (en bepaalt wat ik wŤl mag eten ipv wat ik niet mag eten) en dat lukt ook wel. Ik was al van zinnens om wat instructables te maken met receptjes voor glutenvrij/melkvrij/eivrij/...

Bvb: quinoa pannekoek
- quinoameel (200gr)
- eventueel ook wat kastanjemeel (50gr)
- water (500ml)
- olie naar keuze (1el)

Gewoon alles mengen (olie als laatste) en fijnkloppen tot deeg.
Bakken als een standaard pannekoek.

Eventueel opdienen met fruit of ander zoets.

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 maart 2014 12:28]


Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 12:32

Er zijn genoeg "glutenvrij" restaurants, maar niet allemaal houden ze zich aan de regels of zijn ze niet bewust wat het allemaal inhoud.

Zo ook vaak genoeg meegemaakt dat er een glutenvrij gerecht wordt geleverd met een stukje stokbood er bovenop....

Of dat het glutenvrij broodje gewoon in de oven bij het normale brood gaat....Dat maakt het allemaal niet makkelijker.

Ze is ook wat gevoelig voor lactose (niet allergisch of overgevoelig), maar dat is op zich niet zo'n ramp. En hou er in principe ook niet echt rekening mee.

Pannenkoeken maak ik ook wel eens van verse Banaan (zetmeel), Eieren en wat Whey poeder (Glutenvrij variant)

Smaakt heerlijk :)

Door Tweakers user Markieman, donderdag 6 maart 2014 13:36

"Naar een recept van Gordon Ramsay"

Leuk die Wikipedia link, maar ik hoopte eigenlijk op het recept zelf.

Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 13:38

Dat recept kan ik niet online vinden. Kwam uit een serie, had het een keer opgeschreven, maar het staat toevallig ook in zijn boek "Koken als een Chef"

Door Tweakers user johncheese002, donderdag 6 maart 2014 13:52

Zuur, als je geen gluten verdraagt… :/

Ik kreeg van iemand weleens wat gluten-vrij eten, ook koekjes etc.- man, niet te vreten die handel… :') Echt zo'n raar kartonnen smaakje zat eraan…alsof de kok iets vergeten was tijdens het bereiden. "Oh de eieren zijn op voor het beslag, dan doe ik het maar zonder", zo'n idee zeg maar.

Succes met je gluten-vrije missie, bon appetit! ;)

Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 13:53

Veel kant-en-klare glutenvrij eten is ook niet echt bepaald smaakvol. Daarom bak ik vaak zelf. :Y)

Door Tweakers user Joosie200, donderdag 6 maart 2014 14:04

^^ Dat dus. Zuslief heeft coeliakie dus ik haal gewoon glutenvrij meel in huis van Schšr (Schšr C) en bak daar gewoon het gebruikelijke wat je mist als je gluten moet mijden (dus vooral gebak voor verjaardag/Sinterklaas/Kerst/Oud & Nieuw/Pasen) zoals eigen kruidnoten, gevulde speculaas, kerststol/paasstol en oliebollen. Stukken beter te behappen dan het voorverpakte, kartonnen spul. En goedkoper dan het betere spul via internet bestellen! Het verschilt ook flink per land hoe groot de glutenvrije markt is. In DLD/Zweden is de keuze reuze, in NL zijn er misschien twee schappen voor gereserveerd in de supermarkt, in Frankrijk/ItaliŽ e.d. heb ik weinig glutenvrij kunnen spotten.

Door Tweakers user EJlol, donderdag 6 maart 2014 14:05

johncheese002 schreef op donderdag 06 maart 2014 @ 13:52:
Zuur, als je geen gluten verdraagt… :/

Ik kreeg van iemand weleens wat gluten-vrij eten, ook koekjes etc.- man, niet te vreten die handel… :') Echt zo'n raar kartonnen smaakje zat eraan…alsof de kok iets vergeten was tijdens het bereiden. "Oh de eieren zijn op voor het beslag, dan doe ik het maar zonder", zo'n idee zeg maar.

Succes met je gluten-vrije missie, bon appetit! ;)
Glutenvrije producten moet je echt mijden als de pest. Het is niet alleen niet te eten, het is ook nog eens ontzettend duur in vergelijking met normaal eten. :')

Beter is het om het zelf klaar te maken, of normale producten te kopen die glutenvrij zijn.

Door Tweakers user Bouli, donderdag 6 maart 2014 14:18

Veel oriental dingen van Inproba zijn bijvoorbeeld glutenvrij en kosten een paar centjes tegenover "speciale" glutenvrije soja sauzen e.d. Je moet gewoon wat research doen, dan is het helemaal zo duur nog niet allemaal.

Glutenvrij meel e.d. is nou eenmaal wat duurder, maar in verhouding een koopje (en 1000x smaakvoller) dan kant-en-klare dingen.

Laatst nog glutenvrij italiaanse bollen gemaakt met Schšr B, heerlijk ! :Y)

Door Tweakers user Technomania, donderdag 6 maart 2014 15:22

Zodra ik weer een beetje kan lopen duik ik de zolder voor je op!

Ik weet bijna zeker dat ik een glutenvrij-kookboek heb!


Door Tweakers user Amanoo, donderdag 6 maart 2014 16:40

Misschien kip-teriyaki wokschotel. Dat valt hier altijd wel in de smaak. Ik moet de eerste persoon die het niet lust nog ontmoeten. Wij maken wel altijd een variant met gluten, maar aangezien de meeste ingrediŽnten wel glutenvrij zijn en de saus een glutenvrije variant heeft, moet het best glutenvrij te maken zijn.

Tot zover ik kon achterhalen zijn (pandan)rijst, kip en Japanse wokgroenten van de AH allen glutenvrij. Ik heb nu even geen zak wokgroenten om bij op de achterkant te kijken, dus je zal even moeten doublechecken (en indien voorverpakte groenten toch niet glutenvrij zijn proberen zoveel mogelijk van die groenten los kopen). Voor teriyakisaus zal je alleen achter een speciale glutenvrije variant aan moeten, maar die bestaan wel. De Kikkomansaus in onze koelkast bijvoorbeeld bevat tarwe, maar datzelfde merk verkoopt ook glutenvrije varianten. Inproba beweert op hun website dat hun teriyakisaus wel tarwe bevat, maar zo weinig dat het in een glutenvrij dieet past.

Wij nemen vaak ongeveer even veel kip als groenten, en er gaat al gauw een heel flesje teriyaki (200-250mL) door bij 800-1000 gram aan kip+groenten, al verzuipen wij misschien wel onze maaltijd als ik kijk naar afbeeldingen. In de meeste afbeeldingen wordt veel minder saus gebruikt dan wij gebruiken.

En het koken ervan is oersimpel. Kook rijst. Je kruidt de kip (eventueel marineer je hem met een beetje teriyaki met een paar druppels olie erdoor), gooi het in de (wok)pan. Als het gaar is kwak je de groenten erbij en als die een beetje zijn geslonken en je ze gaar genoeg vindt gooi je de saus erbij. En als dat alles warm is is het klaar.

Hoewel niet iedereen deze foto ( https://www.dropbox.com/s...2014-02-21%2018.18.42.jpg ) er op het eerste gezicht even aantrekkelijk uit vond zien heb ik nog nooit iemand erover horen klagen, en ondertussen heb ik het gerecht toch best vaak voor verschillende mensen klaargemaakt. Zelfs een 1-jarige die begon te huilen toen we zijn portie (natuurlijk wel eerst fijn gesneden) weghaalden omdat we dachten dat hij vol zat. Alleen het terugzetten van die portie kon hem stoppen, dus dat is toch wel een compliment. Althans, toen de kleine zag dat we voor 6 man aan pudding hadden gekocht, toen besloot hij dat hij dat toch weer veel lekkerder vond :+ .

[Reactie gewijzigd op donderdag 6 maart 2014 16:54]


Door Tweakers user aegis, donderdag 6 maart 2014 17:49

op http://bettyskitchen.nl en op http://www.focusonfoodies.nl/ staan wel recepten die gluten vrij zijn

Door Tweakers user rickboy333, vrijdag 7 maart 2014 00:20

Ik heb laats een echt authentiek handgeschreven italiaan kookboek gekocht in ItaliŽ. Daar staan echt de beste recepten in, (gelukkig ken ik Italiaans :Y)) maar ze zijn niet allemaal goed maakbaar. Er staan dingen in zoals houd in het fornuis gooien ect. Dus om die echte smaak in het recept te houden is er een vertaling nodig voor de bereidingswijze. (gewoon temperaturen ipv 10 blokken houd, half uur wachten ect) Laats had ik ook een tante die ook Coeliakie heeft. Toen heb ik een erg lekkere salade gemaakt zonder gluten. Helaas ben ik de vertaling kwijt van dat kookboek (ja mijn tante heeft dat meegenomen) dus ik moet het opnieuw vertalen :9~

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 maart 2014 00:22]


Door Tweakers user Amanoo, vrijdag 7 maart 2014 03:50

Wat is houd, behalve een werkwoord? Ik heb nog nooit een houden blok gezien :+

[Reactie gewijzigd op vrijdag 7 maart 2014 03:51]


Door Tweakers user Bouli, vrijdag 7 maart 2014 09:04

@ Amanoo: Zulke schotels maak ik ook regelmatig hoor, lekker makkelijk en snel klaar :) Teriyake is alleen lastig te vinden, glutenvrij.

@ aegis: Zal ik binnenkort wel eens wat van maken :) Ik gebruik gewoon elk recept wat ik maar kan vinden of wat me lekker lijkt, ik kan alles vervangen qua ingrediŽnten.

@ rickboy333: Klinkt lekker, alleen ik ga geen houdt in mijn gasfornuis gooien.

Reageren is niet meer mogelijk